Свјетски дан позоришта за дјецу и младе

20. марта се обиљежава Свјетски дан позоришта за дјецу и младе, а овим датумом започиње и Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме 22. марта и Дан позоришта 27. марта.
​И ове године међународна АСИТЕЖ заједница 20. март – Свјетски дан позоришта за дјецу и младе обиљежава кампањом ПОВЕДИТЕ ДЈЕЦУ У ПОЗОРИШТЕ ДАНАС којом позива родитеље, наставнике, педагоге и све који брину о дјеци да омогуће дјеци и младима да остваре њихово право на умјетнички доживљај не само на овај дан већ током читаве године.
​Традиционалну поруку, у име асоцијације шаље председница Су Ђајлс:
„Свјетски дан позоришта јесте важан дан у АССИТЕЈ-евој години, а АССИТЕЈ свима поручује: „Поведите данас неко дијете у позориште“ – подсјетник на одговорност одраслих да дјеци и младима омогуће да што је више могуће искусе уметност.
Повести дијете у позориште значи поново се повезати с извођењем уживо, с идејама и емоцијама, везама међу људским бићима, а значи и његовати право дјеце и младих на умјетност, културу и слободу самоизражавања. Слушати дјецу и младе је веома важно – још је важније чути их и прихватити потребу за промјеном.
Да цитирам АССИТЕЈ-ев Манифест, ми вјерујемо да је потребно урадити још много тога како би се испуниле обавезе свих земаља везане за Чланове 13. и 31. Kонвенције УН о правима детета.
Ово је нарочито случај у свјетлу текуће пандемије, ратних криза која се одигравају у толико земаља широм свијета, као и насушне потребе за равноправношћу и једнаком могућношћу сваког дјетета да живи у одрживом, безбједном и здравом свијету. Умјетност и култура дају нам прилику да замислимо свијет какав желимо да стварамо са својом дјецом и младима и за њих, те су стога кључни док радимо на томе да осигурамо боље услове за друштво у којем живимо.
Ово је вријеме када су живо позориште и представе више од свега потребни као потврда да машта може да побиједи страх. Ово је вријеме када храброст и увјерења умјетника који стварају позориште и представе за младу публику широм свијета могу да помогну да се створи простор за ослобађање, катарзу и изражавање радости дјеце и младих, где год да се налазе. Видјели смо тако инвентивно, резолутно стваралаштво, такву посвећеност, а знамо, на основу примера свих наших чланова, да не јењава одлучност да наставимо да стварамо позориште и представе за публику од најмлађег узраста, па све до адолесцената. Ми смо заједница која је постала снажнија.
Дјеца и млади осјетили су посљедице губитка социјализације, самоувјерености и наде и то је оставило дубок траг на њихово ментално здравље; доносиоци одлука са свих страна ћуле уши и обраћају пажњу. Нашој младој публици и учесницима су умјетност, култура, позориште и представе потребнији него икад до сад; та кључна искуства која отварају путеве, шире перспективе, могућност немогућности, забаве и чудеса, љепоте и емоција; искуства која дају смисао хаотичном свијету и подсећају нас на блискост целог човечанства. „
Су Џајлс,
Предсједница АССИТЕЈ-а
Са енглеског на српски превела
Марија Стојановић
​У духу ове поруке и Дјечије позориште Републике Српске , како током цијеле прошле године, тако и ових, мартовских дана, настоји да својим ангажманом помогне дјеци и родитељима у превазилажењу превасходно психолошких посљедица које на породицу оставила пандемија вируса корона.
​“Јаблан“, „Ружно паче“, „Медвједић Тимотеј“, „Пинокио“.., само су неки од наслова којима из викенда у викенд, малишани и њихови родитељи безбрижно проводе вријеме у кући од снова.
​Дјечије позориште Републике Српске је смјеран и одговоран партнер породици – дјеци и родитељима, како би умјетност остала лијек и снажно упориште непобједивости духа и оптимизма који нам је данас, више него икада, насушно потребан.
​Реферишући се на међународни слоган „Поведите дјецу у позориште данас!“ , национални театар за дјецу промовише свој овогодишњи слоган -Ту смо. И, чекамо вас!