„Тужни принц“ у Измиру

tuzni princ

Дјечије позориште Републике Српске је прихватило позив организатора 9. Међународних луткарских дана из Измира да у периоду од 08. марта до 13.марта о.г. буде званични учесник промотивног луткарског светског фестивала на ком ће се представити луткарски театри из четрдесет двије државе. У селекцију фестивала позвана је култна представа ДПРС, „Тужни принц“,

( савремени театар сјенки) аутора Предрага Бјелошевића у режији Бисерке Колевске из Софије. Позив не изненађује јер иза ове представе која је прославила Дјечије позориште РС на свјетској сцени, остале су сцене културних метропола као што су Лондон, Москва, Софија, Варна, Солун, Печуј. Кремона, Перуђа, Београд, Бјелско Бијала, Котор, Суботица, Сарајево и др.

Представа Тужни принц је постављена на сцену далеког 30. априла 1998. године и поред бројних гран при признања и учешћа у званичној конкуренцији на фестивалима, како за дјецу тако и за одрасле; као што је то београдски 32. БИТЕФ(98.); добила је и прије двије године специјалну награду на фестивалу у Омску што само потврђује да је још нова, оригинална и довољно естетски провокативна да побуђује интерес међународне културне сцене и седамнаест година након премијере.

На Фестивалу у Измиру представа „Тужни принц“, за мале и велике љубитеље позоришта, биће изведена четири пута за пет дана, а у четири различита позоришта што ће од ансамбла захтијевати изузетан напор, преданост и одговорност, али не треба сумњати да ће поуздани ансамбл ДПРС искористити одличну прилику да на најбољи начин представи своју позоришну кућу као и савремени позоришни израз за дјецу Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Ансамбл ДПРС ће допутовати у Измир 08 марта у недјељу у вечерњим часовима а повратак је предвиђен у суботу 13. марта у вечерњим часовима.