Међународни фестивал позоришта за дјецу

Због лепезе умјетничких активности, професионалног нивоа, сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци, организује Дјечије позориште Републике Српске од 2002. године. Дјечије позориште Рeпублике Српске је као организатор међународног фестивала за дјецу за довело у Бању Луку и Босну и Херцеговину више од стотину професионалних театара за дјецу из Европе и свијета.

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци својим дјеловањем подстиче бржи развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, а посебно кроз едукацију дјеце и младих. У оквиру фестивала промовише се лијепа књижевност за дјецу и додатне вриједности као што су дјечја права, организују радионице за дјецу и младе, и због лепезе умјетничких активности, професионалног нивоа, сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

Циљ Фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, омогућавање увезивања са међунардоним институцијама културе, те на тај начин и снажнијем продору и промоцији српске позоришне сцене за дјецу у свијету.

Међународни фестивал позоришта за дјецу је фестивал такмичарског карактера, а представе сваке године оцјењује међународни жири састављен од најеминентнијих луткарских театролога као што су били досадашњи чланови жирија: Академик Хенрик Јурковски, Пољска, Проф. др Хармут Лоренц, Њемачка, Проф. др Николина Георгијевна, Бугарска, Драган Довлев, Македонија, Заслужни умјетник Русије проф. др Борис Павлович Голдовски, театролог Јован Ћирилов, проф. др Зоран Ђерић, театролог Мирослав Радоњић, драматург Игор Бојовић, редитељ Роберт Валтл, Словенија, Давид Бурман, Русија и други.

Фестивал сваке године додјељује награде: Гран при – најбоља представа у цјелини, награда за најбољу режију, сценографију, музику и пет равноправних глумачких награда, те специјалну награду директора Фестивала.

Фестивал, поред наведеног има веома богат и разноврстан Пратећи програм који се одвија на улицама и трговима града Бања Лука као и у другим градовима, али и по библиотечким одјељењима Народне и универзитетске библиотеке РС, основним школама, вртићима у којим се одржавају Сусрети писаца за дјецу са својим младим читаоцима. Такође се врше свакодневне промоције књижевних и књижевно критичких дјела домаћих и свјетских аутора, али искључиво везаних за театарску умјетност за дјецу. Организује се и округли сто на тему луткарство данас са акцентом на луткарску умјетност  и воде их најеминентнији театарски стручњаци, редитељи, театролози, глумаци, новинари и др.

Учешће на фестивалу сваке године узме око 250 гостију из Европе и иностранства и државе, а око тридесет извођења представа у дворани и на отвореном види око 10.000 најмлађих посјетилаца.