Међународни фестивал позоришта за дјецу

Због лепезе умјетничких активности, професионалног нивоа, сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци, организује Дјечије позориште Републике Српске од 2002. године. Године 2016. Фестивал ће се одржати од 8. до 14. октобра. Дјечије позориште Републике Српске је као организатор међународног фестивала за дјецу за протеклих тринаест година довело у Бању Луку и Босну и Херцеговину више од стотину професионалних театара за дјецу из Европе и свијета.

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањој Луци својим дјеловањем подстиче бржи развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, а посебно кроз едукацију дјеце и младих. У оквиру фестивала промовише се лијепа књижевност за дјецу и додатне вриједности као што су дјечија права, организују радионице за дјецу и младе, и због лепезе умјетничких активности, професионалног нивоа, сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

Циљ Фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, омогућавање увезивања са међунардоним институцијама културе, те на тај начин и снажнијем продору и промоцији српске позоришне сцене за дјецу у свијету.

Фестивал је у Европи познат по томе што сваке године промовише један народ на начин да представи његову луткарску умјетност. Фестивал је до сада промовисао луткаре из Пољске, Турске, Бугарске, Њемачке, Руске Федерације, Србије, Словеније и Мађарске.

Промоција луткарства једног народа замишљена је тако да се на фестивалу представи неколико театара који би извели своје најбоље луткарске представе, али и уприличила Изложба најљепших лутака земље носиоца промоције за ту годину, као и организовао Округли сто на тему Луткарство данас са акцентом на луткарску умјетност за дјецу и одрасле земље представљача уз учешће најеминентнијих театарских стручњака, редитеља, глумаца, новинара. Фестивал је конципиран тако да из сваке државе учеснице гостује по један театар, а док се из државе чије се луткарство промовише представљају два до три театра.

Међународни фестивал позоришта за дјецу је фестивал такмичарског карактера, а представе сваке године оцјењује међународни жири састављен од најеминентнијих луткарских театролога као што су били досадашњи чланови жирија: aкадемик Хенрик Јурковски, Пољска, проф. др Хармут Лоренц, Њемачка, проф. др Николина Георгијевна, Бугарска, Драган Довлев, Македонија, заслужни умјетник Русије, проф. др Борис Павлович Голдовски, театролог Јован Ћирилов, проф. др Зоран Ђерић, театролог Мирослав Радоњић, драматург Игор Бојовић, редитељ Роберт Валтл, Словенија и други.

Фестивал сваке године додјељује награде: Гран при – најбоља представа у цјелини, награда за најбољу режију, сценографију, музику и пет равноправних глумачких награда, те специјалну награду директора Фестивала.

Учешће на фестивалу сваке године узме око 400 гостију из Европе и иностранства и државе, а око тридесет извођења представа у дворани и на отвореном види око 10.000 најмлађих посјетилаца.

Фестивал, поред наведеног има веома богат и разноврстан Пратећи програм који се одвија на улицама и трговима града Бања Лука као и у другим градовима, али и по библиотечким одјељењима Народне и универзитетске библиотеке РС, основним школама, вртићима у којим се одржавају Сусрети писаца за дјецу са својим младим читаоцима. Такође се врше свакодневне промоције књижевних и књижевно критичких дјела домаћих и свјетских аутора, али искључиво везаних за театарску умјетност за дјецу.