Međunarodni festival pozorišta za djecu

Zbog lepeze umjetničkih aktivnosti, profesionalnog nivoa, smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci, organizuje Dječije pozorište Republike Srpske od 2002. godine. Dječije pozorište Republike Srpske je kao organizator međunarodnog festivala za djecu za dovelo u Banju Luku i Bosnu i Hercegovinu više od stotinu profesionalnih teatara za djecu iz Evrope i svijeta.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci svojim djelovanjem podstiče brži razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, a posebno kroz edukaciju djece i mladih. U okviru festivala promoviše se lijepa književnost za djecu i dodatne vrijednosti kao što su dječja prava, organizuju radionice za djecu i mlade, i zbog lepeze umjetničkih aktivnosti, profesionalnog nivoa, smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

Cilj Festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, omogućavanje uvezivanja sa međunardonim institucijama kulture, te na taj način i snažnijem prodoru i promociji srpske pozorišne scene za djecu u svijetu.

Međunarodni festival pozorišta za djecu je festival takmičarskog karaktera, a predstave svake godine ocjenjuje međunarodni žiri sastavljen od najeminentnijih lutkarskih teatrologa kao što su bili dosadašnji članovi žirija: Akademik Henrik Jurkovski, Poljska, Prof. dr Harmut Lorenc, Njemačka, Prof. dr Nikolina Georgijevna, Bugarska, Dragan Dovlev, Makedonija, Zaslužni umjetnik Rusije prof. dr Boris Pavlovič Goldovski, teatrolog Jovan Ćirilov, prof. dr Zoran Đerić, teatrolog Miroslav Radonjić, dramaturg Igor Bojović, reditelj Robert Valtl, Slovenija, David Burman, Rusija i drugi.

Festival svake godine dodjeljuje nagrade: Gran pri – najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada, te specijalnu nagradu direktora Festivala.

Festival, pored navedenog ima veoma bogat i raznovrstan Prateći program koji se odvija na ulicama i trgovima grada Banja Luka kao i u drugim gradovima, ali i po bibliotečkim odjeljenjima Narodne i univerzitetske biblioteke RS, osnovnim školama, vrtićima u kojim se održavaju Susreti pisaca za djecu sa svojim mladim čitaocima. Takođe se vrše svakodnevne promocije književnih i književno kritičkih djela domaćih i svjetskih autora, ali isključivo vezanih za teatarsku umjetnost za djecu. Organizuje se i okrugli sto na temu lutkarstvo danas sa akcentom na lutkarsku umjetnost  i vode ih najeminentniji teatarski stručnjaci, reditelji, teatrolozi, glumaci, novinari i dr.

Učešće na festivalu svake godine uzme oko 250 gostiju iz Evrope i inostranstva i države, a oko trideset izvođenja predstava u dvorani i na otvorenom vidi oko 10.000 najmlađih posjetilaca.