Ljiljana Labović Marinković u podkastu „Pogledi“: Muze ne ćute čak ni kada topovi grme

​Ljiljana Labović Marinković, direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS), gostovala je u podkastu „Pogledi“ „Nezavisnih novina“, u kojem je govorila kako o predstavama i ansamblu pozorišta na čijem je čelu, tako i o kompletnoj kulturnoj sceni u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Labović Marinkovićeva prisjetila se i svoje novinarske karijere, rekavši da je na samom vrhuncu iste bila glavna i odgovorna urednica „Nezavisnih novina“, čiji je danas gost. Ona je u ovom podkastu najavljena kao menadžer „Rolingstonsa“, jer „Rolingstonsima“ u javnosti često naziva ansambl DP RS.

„Na prvom sastanku u Dječijem pozorištu sa umjetničkim ansamblom, hvaleći ih i govoreći im kako ih ja vidim, jer ja u Dječije pozorište ulazim od svoje četvrte godine, pa sam tako bila svjedok razvoja karijera i aktuelnog ansambla, rekla sam im da su toliko sjajni, da tako divno istrajavaju na onim linijama koje su iscrtane prije 67 godina, a to su vremešne godine, da su oni, dakle, toliko sjajni i nepobjedivi kao što jesu ‘Rolingstonsi'“, rekla je na samom početku gostovanja Ljiljana Labović Marinković, istakavši da, gdje god se „otkotrlja“ ovaj ansambl, on u Banjaluku donese nagrade.

Rečenicu da je menadžer „Rolingstonsa“ pravdala je tim što je u kuću koju trenutno vodi došla kao ostvaren radnik, producent i menadžer u kulturi.

Prije nego što je stigla u „Nezavisne novine“ Ljiljana Labović Marinković bila je urednik u redakciji za kulturu u „Glasu Srpske“, da bi poslije novinarske i uredničke karijere postala direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske, a potom i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske bila je jedan od osnivača Teatar festa „Petar Kočić“, danas prestižnog pozorišnog festivala na području bivše Jugoslavije.

„Ja sam bila direktor u ratu i tada sam govorila da zaista nije bio u pravu onaj koji je rekao da, dok topovi grme, muze zaćute, jer u ratu u Banjaluci i svim našim gradovima grmjele su muze, iako su grmjeli topovi. U tom duhu pokatkad su nam neke stvari, a naročito kada su te strašne stvari u pitanju, čak i opravdanja za neka svoja nečinjenja“, istakla je sagovornica podkasta „Pogledi“.

U ovom razgovoru dotakali smo se i perioda kada je vodila Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, a njen mandat ostaće upamćen po tome što je tada prvi put jedan umjetnik iz Republike Srpske bio učesnik Venecijanskog bijenala.

Riječ je o 2013. godini, kada je kao predstavnik BiH na najvećoj svjetskoj smotri vizuelne umjetnosti u Veneciji bio Mladen Miljanović.

„U Bosni i Hercegovini, po pitanju umjetnosti, uvijek je bio rat Banjaluke i Sarajeva. On je bio prirodan i divan. Uvijek su naši grafičari i slikari željeli da su u ravni ili bolji od sarajevskih i ta bitka Banjaluke i Sarajeva uvijek je bila afirmativna u smislu truda da neko bude bolji od nekoga. Kada smo mi išli ka Venecijanskom bijenalu, ja sam iz Banjaluke odmah kontaktirala svoje Sarajevo“, navela je Labović Marinkovićeva.

Ona je dodaje da, kada kaže „svoje Sarajevo“, misli na Straju Krmanovića, direktora Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

„Njega sam pitala šta misli o tome da zajedno kažemo da mora jedan umjetnik da predstavlja BiH na Venecijanskom bijenalu. On je to podržao, Savjet ministara prepoznao i mi smo lako uspjeli da dobijemo podršku za izložbu Mladena Miljanovića. Zašto? Zato što je Mladen Miljanović najbolji umjetnik Bosne i Hercegovine. Bio je to 2013. godine i sad je“, ispričala je Labović Marinkovićeva.

Gošća podkasta „Pogledi“ do danas je nastavila da bude velika podrška ovdašnjim umjetnicima, pa je u ovoj emisiji ekskluzivno otkrila kako će se na repertoaru Dječijeg pozorišta Republike Srpske sljedeće godine naći predstava „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“, koja će biti rađena po knjizi Berislava Blagojevića. Ono što je posebno zanimljivo u vezi s ovom vijesti jeste da je Berislav Blagojević, uprkos uspjehu na polju književnosti i uprkos tome što je bio magistar geografskih nauka, samo nekoliko godina unazad radio kao portir u Dječijem pozorištu Republike Srpske. S tim u vezi, podrška umjetnicima ovdje i sada od izuzetnog je značaja, a podrške nema ukoliko vrijedne ljude u pomenutom polju nema ko da prepozna. Ovakvoj vrsti prepoznavanja, na kraju slobodno možemo da kažemo, Ljiljana Labović Marinković posvetila je svoju karijeru.

Portal „Nezavisnih novina“ i Nes radio emituju podkaste „Pogledi“ svakog ponedjeljka i petka, a u njima možete da čujete stavove obrazovanih i uspješnih ljudi iz svih sfera javnog života.

O brojnim bitnim i aktuelnim temama, budućnosti, suživotu, izgradnji i očuvanju mira razgovaraćemo s našim sagovornicima iz oblasti kulture, sporta, politike, ekonomije te psihologije, a predmet našeg interesovanja biće i pitanja mladih i marginalizovanih grupa.